03 januari 2007
Feesten is een serieuze zaak (1)
 

Feesten is een serieuze zaak

 

Een feest is ook al niet meer wat het is geweest. Het is tegenwoordig een event waarop relaties en werknemers niet meer worden afgetankt met drank, maar waar ze in feestelijke sfeer tot verbroedering komen, contacten verstevigen of uitbouwen. Of er wordt in opperbeste stemming een nieuw product of nieuwe collectie gepresenteerd. Tuinmeubelen als model op de catwalk.

 

HENGELO- Robert J. Reinders, Architecten van Applaus. De Hengelose onderneming is de professionele feestleverancier in de regio. Hoewel…feest? Platte lol en polonaise op oorverdovende bruiloftsmuziek is achterhaald. Feesten is een serieuze aangelegenheid.

General manager Robert J. Reinders van de feestfirma beweegt zich op het terrein van de event-marketing, een markt die dank zij de aantrekkende economie een flinke opleving doormaakt. In deze branche ging afgelopen jaar landelijk 800 miljoen euro om. Reinders is een van de 65 topbedrijven in het land die is aangesloten bij de brancheorganisatie IDEA, de Independent Dutch Eventmarketing Association

 

De vertegenwoordiger van de evenementenorganisaties ziet het aantal bedrijfsfeesten flink toenemen. ‘Maar de ondernemingen letten wel meer op hun budget dan in voorgaande periodes’, zegt directeur Kruitwagen. ‘Maar hoe dan ook, de slechte tijden liggen achter ons. De markt krabbelt uit het dal.’Het karakter van het bedrijfsevenement verandert ook. “Het is niet alleen meer feestvieren en champagne drinken. Men kijkt goed of het soort feest bij de onderneming past en of de boodschap die men wil uitdragen goed uit de verf komt.’

De eventsector die zich richt op bedrijven is onderdeel van een enorme feestmarkt met beurzen, festivals, congressen, maar ook bruiloften en partijen die samen goed zijn voor enkele miljarden euro’s per jaar. Koninklijke Horeca Nederland heeft geen exact zich op de omvang van de markt, omdat dat volgens woordvoerder Schellens niet wordt bijgehouden.

Maar feesten is big business, zoveel is wel duidelijk. Steeds vaker wordt de organisatie van een partij in handen van een professionele feestleverancier gegeven. De bedrijfsevents die zich richten op het personeel, de relaties, de  introductie van een nieuw product of een nieuw collectie worden alsmaar belangrijker. Ondernemers willen niet alleen dat het personeel een keertje goed uit zijn dak gaat, maar hen met een bedrijfsevent ook belonen, bedanken of motiveren.

 

‘Het is steeds moeilijker om goed personeel te krijgen. Een uitmuntend salaris alleen is niet genoeg’. Zegt professioneel feestneus Reinders uit Hengelo. ‘Het is steeds belangrijker om je werknemers vast te houden. De economie groeit en de personeelsmarkt is krap. Carrièremogelijkheden, goede coaching, scholing en een prettige werkkring worden tegenwoordig zeker zo belangrijk gevonden al een goede beloning’.

Een aangenaam feest kan het bedrijfsgevoel versterken. ‘Maar doe het dan wel goed’, zegt Reinders. ‘Want een hapje, drankje en een bandje zijn niet meer genoeg. Mensen zien artiesten op tv met alles er op en er aan. Goed licht, goed geluid, een prachtig en spectaculair aangekleed podium. Noem maar op. Dat willen ze ook allemaal zien op een feest. Mensen zijn verwend. Ze willen ook steeds iets anders. Daar zul je als bedrijf op moeten inspelen’.

Vooral themafeesten en interactieve events zijn momenteel in trek. ‘Sixties en Seventies party’s. Met je collega’s Domino Day naspelen. Of samen een dagje tv maken. Dat soort dingen. En het liefst door werknemers op een leuke manier over groepjes te verdelen, waardoor ze kennis maken met anderen uit het bedrijf waar ze normaal geen uitbundige omgang mee hebben’